Bio

Big Band Bredase Muziekschool

Peter was 12 toen hij vanuit een muzikale familie begon met klassiek gitaarles bij Christine Pennings-Fusco aan de muziekschool van Breda. Na een paar jaar maakte hij deel uit van de Big Band van de Bredase Muziekschool, waarmee hij in 1978 zijn debuut op het Breda Jazz Festival maakte. De Big Band stond onder leiding van de helaas te vroeg overleden saxofoon/klarinetdocent Michiel van Zundert. Enkele namen van medebandleden: Toon Potters (klarinet), Toine Dieleman (klarinet), Dominic van Ravels (trombone), Trudy Raaijmakers (tenorsax), Marijke Elshout (fluit), Irene Pennaerts (fluit), Marc Bayens (bas), Frank Bayens (drums/percussie), Michiel van Zundert jr. (drums/percussie). Zie ook recensie

Compare to What

Op 16-jarige leeftijd startte Peter in 1976 in zijn eerste band “Compare to what” met repertoire van o.a. het Modern Jazz Quartet. Peters klassieke gitaaropleiding kwam goed van pas in de Bossa Nova’s van Antonio Carlos Jobim. Het combo “Compare to what” bestond vanaf ca. 1976 tot 1980 uit Maité Bertram – zang, Rien Jansen – saxen, dwarsfluit, Hen Boele – vibrafoon, Peter Kanters – gitaar, Jan Geers – Fender Rhodes, Kenneth Bertram – basgitaar, Hans Eijkenaar – slagwerk

The Blue Rhythm Jugglers

Vanaf de oprichting in 1978 tot 1983 vormde Peter met gitarist Nico van Elewout de ritmische motor van de Blue Rhythm Jugglers. Aangezien dit orkest onder leiding van Jack van Elewout zich toelegde op het “Oud blanke” jazz-repertoire van Paul Whiteman en Bix Beiderbecke verdiepte Peter zich in de speelstijl van Eddie Lang.

JoJo Swingband

Vanaf de oprichting in 1981 tot de ontbinding in 2000 was Peter de gitarist van de JoJo Swingband. Zijn akoestische gitaarbegeleiding in de stijl van Freddie Green was een bepalende factor in de sound van deze befaamde band. Tijdens de laatste jaren van deze band was Charlie Christian zijn grote voorbeeld voor soli op electrische gitaar.

De Nootenkraaksters

Van 1985 tot 1997 vormde Peter samen met Joep Peeters (piano) en John Rijnen (bas) het begeleidingstrio van de Nootenkraaksters. Deze drie getalenteerde zangeressen uit Breda specialiseerden zich in de driestemmige zang van The Boswell Sisters, met arrangementen die telkens verrasten door tempowisselingen en modulaties. Peter zorgde hier naast het ritme voor de fills zoals die vroeger door Dick McDonough gespeeld werden.

Zeppos Big Band

In 1991 werd Peter wegens zijn Freddie Green stijl gevraagd voor Zeppos Big Band, een project van Adrie Braat (Dutch Swing College Band) en Bob van Buren (eigenaar café-restaurant Kapitein Zeppos, A’dam). Met deze professionele band in Count Basie-stijl maakte hij een onvergetelijke 17-daagse tournee door Thailand. Als tastbare herinnering verscheen de live-CD “A Thai Affair”.

Dutch Swing College Band

In 1996 werd hij door de Dutch Swing College Band uitgenodigd om de rol van Arie Ligthart op zich te nemen bij de opnames van de 50-jarig jubileum-CD “That’s a Plenty”. Dit resulteerde in 8 takes van “The Dixieland Top 30”. Op dat moment kon Peter nog niet vermoeden dat hij bij het 75-jarig bestaan van de band in 2020 de vaste gitarist/banjoïst zou zijn.

De KaKa’s

Na het ontbinden van de JoJo Swingband vormde Peter met zijn broer Harry en bassist John Rijnen in 2001 de KaKa’s, een trio in de Nat King Cole traditie met veel eigen Nederlandse teksten

Plusfour

Nuages

Toen er meer vraag kwam naar kleinere bezettingen is Peter samen met klarinettist Ed de Poorter en bassist Jan van der Straate het trio Nuages begonnen. Nuages speelde 12 jaar lang elke 4e zondag van de maand in hotel-restaurant Solskin op de boulevard in Vlissingen.

B-Flat

Het sextet B-Flat is in 2003 door cornettist Pim Kotoun opgericht om met spetterende jump ‘n jive nummers, swingende shuffles en lieflijke latin-stukken het publiek te verrassen. B-Flat’s première vond in maart 2004 plaats in café de Biet in Zierikzee. De band bestond uit Pim Kotoun (cornet), Dim van Oosterhout (saxen), Maarten Bruijnes (piano), Peter Kanters (gitaar), Jan van der Straate (bas), John Muis (drums).

Wooden Shoe’d Kangaroos

Als ode aan de in 2004 100 jaar geleden geboren Fats Waller, Count Basie en Coleman Hawkins, richtte Harry Kanters de Wooden Shoe’d Kangeroo op. Lees hier alles over de tournee van 2004.

Guitaresk

Begin 2004 richtte Peter het gitaartrio Guitaresk op. Met zijn kompanen Ramon Peeters en Rob van Soest brengt hij een ode aan jazzgitaarduo’s en -trio’s door de jaren heen. Guitaresk neemt u mee in een reis door de tijd vanaf de oorsprong van de jazzgitaar (Eddie Lang) tot het toppunt van de swing (Barnes, Kessel, Ellis) met de originele arrangementen van deze grootheden en eigen bewerkingen van nog niet doodgespeelde nummers.

The Beau Hunks

In 2004 werd Peter door Robert Veen benaderd of hij gitarist Ton van Bergeijk wilde vervangen bij het prestigieuze orkest The Beau Hunks Saxophone Soctette. Dit orkest speelt met 9 saxofoons, 2 gitaren, bas en slagwerk in de stijl van het Paul Whiteman Soctette en bestaat uit de top van de Nederlandse saxofonisten als Allard Buwalda, Leo van Oostrom, Ronald Jansen Heijtmajer, Frank Roberscheuten en natuurlijk Robert Veen zelf. Op 5 november speelde Peter met de Beau Hunks voor de VPRO televisie in het programma Vrije Geluiden.

Gelegenheidsbezettingen

Geregeld treedt Peter op met gelegenheidsbezettingen op festivals en in jazzclubs waaronder de geroemde USA Jazzclub in Antwerpen. Op 7 januari 2010 werd hier aan Joep Peeters de vraag gesteld of men vibrafoon ook blind kan bespelen. De complete band nam de uitdaging aan en speelde met blinddoek “I can’t see anything but love”. Foto: Dirk van der (B)Linden, voorzitter USA Jazzclub.
De overige geblinddoekte heren zijn Harry Kanters (piano), Richard Frijters (Bas), Robert Veen (saxen) en Matty de Wijs (drums).

Friviool

Na een inspirerend duo-optreden in 2015 in Bergen op Zoom bundelen Carmen Jacobs en Peter hun krachten in een nieuw duo Friviool. Op 2 instrumenten en 13 snaren (6 van de gitaar en maar liefst 7 op de viper) en met tweestemmige zang krijgt u bekende popnummers voorgeschoteld, overgoten met een jazzy sausje. Zo hoort u hoe Stevie Wonder, Amy Winehouse, Phil Collins en The Beatles zouden hebben geklonken indien ze jazz hadden gespeeld.

Reeds & Beats

In 2019 startte de nieuwe formatie Reeds & Beats op initiatief van Michael Funke (cl, sax) om Soprano Summit van Bob Wilber en Kenny Davern te doen herleven. Naast Michael speelt Eugène de Bruijn (cl,sax), Harry Kanters (p), Peter Kanters (g), Eric Heijnsdijk (b) en Dolf Helge (dr).

De Binnen en Buiten Band

De ‘Binnen en Buiten Band‘ komt uit jazzstad Breda en richt zich op het spelen en zingen van bekende oude Nederlandstalige jazzliedjes. Vooral in de jaren ’50 en ’60 maakten orkesten als de Ramblers, de Skymasters en vocalisten als Annie de Reuver,   Pia Beck en Eddy    Christiani geregeld hits met Nederlandstalige jazz. Veel van deze liedjes zijn nog steeds bekend en maken nu onderdeel uit van ons muzikaal erfgoed. Ze worden vertolkt door Harry Kanters (tbn), Michael Funke (cl), Peter Kanters (bjo), Adri Baan (sous).

The Dutch Swing College Band

Vanaf januari 2020 is Peter de vaste gitarist/banjoïst van de Dutch Swing College Band